„Limba noastra-i o comoara….”
'}}

Întâmplarea face, ca o prietena buna de-a mea, la o discuție referitoare la cum s-a simțit, departe de casa, tocmai in America (un an de zile, aflându-se acolo pentru o specializare), mi -a replicat, pe langa faptul ca intr-adevăr a fost departe de casa si i-au lipsit cei dragi, a suferit ca nu avea posibilitatea, sa vorbească limba maternă. Intr-un interviu al unei vedete autohtone, aud peste ceva ani aceeași explicație.

Si ce încântare este sa auzi, chiar si cand esti in vacanța intr-o tara foarte îndepărtată, limba ta, sa nu mai spunem de un dialect din zona ta, esti transpus intr-o clipita in tara, iar amintirile abundă, încălzind inima.

De ce unii dintre noi avem veleități la a învața o limba straina si alții nu?

Recunosc ca, mereu am rămas impresionata, cand o persoana cunoaștea mai mult de 5-6 limbi străine si daca printre ele se numarau si limbile estice (chineza, coreeana, japoneza), eram super incantata, numindu-l in sinea mea, propriul nostru turn Babel. Nicolae Iorga spunea: cu cate limbi străine știi in plus, cu atâtea capete esti deasupra celorlalti. Mereu ma amuza in scoala, cand auzeam profesorul meu de engleză citându-l. Imi închipiam, ce balauri draguti cu 3 capete, vom ieși de pe bancile școlii 🙂

Am citit undeva, ca limba noastra maternă este adânc intiparita in ADN si oriunde ne-am afla pe lumea asta, ne va urmări si ea. Daca aveți copii departe de casa, vorbiti-le sau invățați-i limba voastră, veți avea cu cine va alina dorul de aceasta. De unde insa afirmatia legăturii cu ADN-ul? Se spune ca, ne naștem cu toate limbile străine in ADN, iar in primii ani creierul selectează si recunoaște una dintre ele, mai precis cea reprodusa zilnic in jur, astfel mintea face legătura si ne trezim posesorul acelei limbi, limba noastra maternă. Copii ca se nasc in familii unde părinții, bunicii sunt de alta nationalitate si învață doua limbi, sunt considerati bilingvi, etc, ei putand recunoaște mai multe limbi străine deodată.

Asa cum v-am obișnuit deja, practica astrologica are o explicație legată de casa 9, care guvernează si legătura cu strainatatea si limbile străine. Nativul poate regăsi aici planete care prin prezenta (Soare, Luna) dar si aspectele făcute cu alte planete, sa creeze predispozitie in a călători si a se stabili in alta tara. Jupiter care aduce cu sine si potențial mărit in aceasta zona, dar poate aduce si o critica la adresa străinătății, Saturn poate restricționa zona, prin limitarea călătoriilor, sau a cerintei invățării corecte a unei culturi întâlnite, Venus bine aspectat poate aduce o plăcere in a studia alte culturi, etc.

Limba maternă are puterea, sa te transpună cu viteza luminii in zona de comfort,  si poate fi un balsam sufletesc, pentru cei aflati departe. Sa nu uitam, orice limba am vorbi, "TONUL face muzica "!!!!

With love,

Nicoleta Ghiris

 

 

en_USEnglish